Sahabat MANTAP

:: Memantapkan Minda Nasional ::

SESI BICARA MELAYU” KERAJAAN PERPADUAN-DI MANAKAH PERMULANNYA”

Posted by Sahabat MANTAP di Isnin, 29 Jun 2009

Oleh: MANTAP ( PERTUBUHAN MENJANA TINDAKAN PEMIKIR )

Permulaannya

Pertubuhan Menjana Tindakan Pemikir akan menganjurkan Program Sesi Bicara Melayu bagi mencari jalan dan bertukar-tukar pendapat bagi memantapkan perpaduan nasional di negara ini. Di minta sesiapa yang berminat untuk mendengar dan bersama-sama untuk berkongsi pendapat boleh hadir ke Program tersebut. Kehadiran anda semua adalah untuk mencapai objektif dan matlamat yang di harapkan,respon yang positif daripada Program ini, amat kami alu-alukan.
Program : Sesi Bicara Melayu
Tajuk : ” Kerajaan Perpaduan- Di Manakah Permulaannya? ”
Tarikh : 1 Julai 2009 (Rabu )
Masa : 8.30 Malam – 11.00 Malam
Tempat : Wisma Sejarah, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur
( bersebelahan dengan Hotel Putra dan Hospital Pusrawi )

Panel : (1) Dr. Ustaz Mohd Riduan Tee Bin Abdullah
(2) Profesor Datuk Dr. Ramlah Adam
(3) Tuan Mohd Yusri Bin Mohammad

Sekian, Terima Kasih

Advertisement

Satu Respons kepada “SESI BICARA MELAYU” KERAJAAN PERPADUAN-DI MANAKAH PERMULANNYA””

  1. Mutakhir ini saya kira anjuran seperti ini sangat baik diadakan, khususnya oleh gulungan bijakpandai melayu yang merasakan diri bangsanya telah terlalu tergugat. Rakyat harus dibawa bersama menghayati betapa pentingnya perpaduan dikalangan melayu Malaysia ini demi seluruh masyarakatnya yang berciri majmuk itu.
    Sejarah telah menyatakan bahawa kita sebenarnya bangsa yang baik dan dengan kebaikan dan budi pekerti mulia itu, kita telah menerima kaum asing sebagai kaum sewarganegara dengan kita daslam negara ini. Jika kita tidak berhati-hati, terutamanya jika kita berpecah belah, akhir sekali kebaikan kita menerima mereka akan menjadi bencana kepada diri kita kembali. Kita jangan hairan jika, akibat perpecahan kita, mereka akan lebih berkuasa dan kita akan hanya menumpang diatas tanah air yang dulu dan kini kita yang ampunya.
    Atas hakikat ini saya masih tidak memahami kenapa Nik Aziz begitu membenci UMNO dan sebahagian besar melayu yang seagama dan setanah air dengan beliau? Yakin benarkah beliau, bahawa melayu dan islam akan selamanya memerintah tanah airnya ini? Tak mengapakah jikalau kita bercerai berai aseperti sekarang ini? Jika islam sebagai alasan Nik Aziz, tak salahkah dengan pendapat beliau yang membenci sesama islam itu? Menuduh islam lain itu seperti Komunis. Penyokong PAS hanyalah sebahagian kecil rakyat islam Malaysia. UMNO disokong oleh sebahagian besar melayu islam Malaysia. Yang mana satu pengacau ni? UMNO pengacau perpaduan melayukah? atau PAS yang menjadi pengacau disni? Yang keluar dari gagasan besar melayu suatu ketika dulu tu, UMNOkah PAS?
    Yang sebenarnya, sejarah telah mengatakan PAS adalah serpihan kecil drp UMNO. Marah lalu memencilkan diri dari gagasan besar Melayu, yakni UMNO.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: