Sahabat MANTAP

:: Memantapkan Minda Nasional ::

Buat pilihan betul pada 7 April

Posted by Sahabat MANTAP di Jumaat, 3 April 2009

Oleh: Anak Kajang

Episod penghinaan terhadap Raja-raja Melayu khususnya di Perak, telah mengguris seluruh umat Melayu di Negara ini. Walaupun kini Barisan Nasional (BN) kembali menguasi kerajaan negeri perak dan pasti episode yang memilukan itu tidak akan berulang, hirisan luka di hati orang-orang Melayu sukar untuk disembuhkan! Saya merasakan bahawa saya tidak bersorangan meluat menyaksikan ADUN Pakatan Rakyat (PR) Perak berkelakuan seperti “budak belum baligh.” Apa yang ditunjukan oleh mereka jelas mencerminkan bahawa mereka amat terdesak untuk terus mempertahankan habuan mereka nikmati selama setahun. Jesteru untuk meneruskan kesenangan yang mereka kecapi selama ini, mereka sanggup menderhaka kepada DYMM sultan Perak malah sanggup membiarkan rakyat perak hidup dalam ketidaktentuan.

Kepada seluruh orang Melayu amnya dan orang Melayu Perak khususnya, sedarkah anda segala tindakan Speaker DUN Perak selama ini adalah satu penghinaan yang amat sangat kepada orang-orang Melayu! Mencabar kuasa sultan boleh diibaratkan seolah-olah memijak-mijak kepala bapa seluruh orang Melayu! Nampaknya sudah menjadi satu tradisi ekstremis bukan Melayu untuk menggugat segala apa yang menjadi hak milik orang Melayu.Percubaan demi percubaan dalam segala segi baik dari segi ekonomi, hak istemewa, politik. Agama dan sebagainya sedang ‘digoncang’ dengan tujuan menduga sejauh mana daya tahanan orang-orang Melayu. Sekiranya orang Melayu mampu berdiri teguh menangani ‘gurauan-gurauan nakal’ tersebut, orang Melayu akan terus menjadi ketua di Negara sendiri. Sebaliknya jika orang Melayu tenggelam punca dengan’serangan-serangan’ tersebut, ketunan Melayu akan terkubur dan bangsa yang dipandang rendah.

Buktinya walaupun hanya baru menguasi beberapa negeri, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat bukan Melayu terus menunjukan taring mereka. Dengan mengambil tingkahlaku Speaker DUN Perak sebagai iktibar, beliau cuba menunjukan bahawa kedudukan beliau lebih tinggi daripada sultan. Sesungguhnya Allah SWT Maha Berkuasa, Allah memberi peringatan kepada seluruh umat yang beragama Islam bahawa senario yang berlaku di Perak khususnya hanyalah secebis dari gambaran yang bakal berlaku masa hadapan. Bayangkanlah apa yang akan berlaku sekiranya Pakatan Rakyat dapat menguasai majoriti dua pertiga kerusi di Parlimen kelak! Tidak mustahil kuasa speaker DUN Perak akan seperti maharaja, lebih tinggi mengatasi kuasa raja-raja Melayu.

Persolannya sekarang adakah pada 7 April 2009 nanti, Melayu Bukit Selambau dan Melayu Bukit Gantang akan terus menghadiahkan’nasib bangsanya ‘ kepada Pakatan Rakyat untuk dicaturkan agar berterusan dihina, dicerca dan dipijak-pijak! Dengan apa yang berlaku sepanjang Pakatan Rakyat memiliki sedikit kuasa, tidak sedarkah dan tidak serikkah Melayu melihat bangsanya terus diperkecil dan dikotak-katikkan!

Artikel di atas telah dihasilkan oleh pembaca Utusan Malaysia dan disiarkan pada 31 Mac 2009. Artikel Norhisyam CUKUP dan MAMPU membuka MATA ORANG MELAYU di BUKIT GANTANG. Untuk tatapan semua PENGUNDI BUKIT GANTANG! INGATLAH

Buat Pilihan Betul pada 7 April

Sesat DULU Pendapatan

Sesal Kemudian Tiada Gunanya

4 Respons kepada “Buat pilihan betul pada 7 April”

 1. KekohSokmo said

  very nice POSTER
  http://www.tranungkite.net/v8/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22068

 2. KekohSokmo said

  teori tinggal teori
  beend mereput
  2-1
  hehehehehhehehehehheheheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 3. KekohSokmo said

  beend derhaka
  =============
  1. Pengasas UMNO, Dato’ Onn Jaafar dibuang daripada istana Johor pada tahun 1920 dan membawa diri ke Singapura kerana mengkritik sultan atas isu harta.

  2. Pada tahun 1964 Tan Sri Ghazali Jawi(bapa Dato’ Sri Tajul Rosli) yang tidak mahu letak jawatan menteri besar Perak walaupun perjanjian asal dia hanya hendak pegang jawatan itu dua tahun sahaja. Apabila sampai masanya, dia tidak mahu lepaskan jawatan. Sultan Idris murka dan bernazar tidak mahu mencukur jambang selagi Ghazali Jawi tidak mahu letak jawatan. Bukankah ini derhaka namanya? Tiba-tiba Tajul Rusli kata UMNO tidak pernah derhaka, tidak pernah ucap macam Nizar. (UM 21.2.09) Tindakan bapanya pada Sultan Perak apa pulak maknanya?

  3. Pada tahun 1979, kes Dato’ Rahim Bakar, bekas Menteri Besar Pahang yang berselisih faham dengan Sultan Pahang. Media pro UMNO mengkritik Sultan secara terbuka.

  4. 1983, UMNO hendak meminda supaya kuasa YDA mengenai pengisytiharan darurat dikurangkan maka UMNO membelasah Raja-raja Melayu kerana menolak cadangan tersebut.

  5. Pada tahun 1991 – dalam persidangan agung UMNO, Sultan Kelantan dihentam secara terbuka kerana menyebabkan UMNO kalah di Kelantan.

  6. Dalam persidangan agung UMNO juga perwakilan UMNO meminta harta raja disiasat. Berita ini dilaporkan oleh UM di muka surat depan. Apaka ini bukan derhaka?

  7. Satu demonstrasi dan hantar memorandum kepada Sultan Kelantan telah dibuat oleh pemimpin UMNO Kelantan. Kenapa polis tidak menembak gas pemedih mata? Apakah ini bukan derhaka namanya?

  8. Pada 18 Jun 1993 pindaan perlembagaan persekutuan yang membolehkan raja dibawa ke mahkamah telah dikemukakan. Apabila Raja-raja Melayu minta tangguh pindaan ini, maka media mengkritik secara terbuka salah laku raja.

  9. Beberapa siri rapat umum haram UMNO di Alor Setar, Bagan Datoh, Seremban, Batu Pahat dan Melaka untuk menunjukkan sokongan kepada Dr. Tun Dr. Mahathir dan mengecam Raja-raja Melayu.

  10. Sebab itu Ku Li denagn sinis berkata, “mana satu kah yang lebih merbahaya pindaan 1993 atau tindakan rakyat tidak menunjukkan hormat pada Sultan Perak pada 6.2.09?”. Ku Li tidak bersetuju dengan tindakan Karpal Singh menyaman Sultan Perak tetapi beliau menyatakan Karpal membuat suatu perkara yang dibenarkan oleh perlembagaan yang mana pemimpin UMNO sendiri yang memberikan laluan pada tahun 1993.(Star Online 17.2.09). Tiba-tiba sekarang orang UMNO pulak menjerit marah pada Karpal. Sepatutnya orang UMNO kena marah dan sumpah seranah pada pemimpin mereka kerana disebabkan pemimpin mereka lah maka martabat raja Melayu sebegitu rupa sehingga boleh dibawa ke mahkamah. UMNO ni memang BENGONG!!!

  11. Peristiwa pertabalan Tengku Ibrahim Inderaputra untuk menggantikan Sultan Ismail Petra pada 29 April 1993 di Ketereh Dato’ Annuar Musa. Ini lagi memalukan. Apaka ini bukan derhaka atau kurang ajar namanya?

  12. Kenyataan biadab Shahidan Kasim, bekas Menteri Besar Perlis bahawa Sultan Kelantan sekarang tidak layak menduduki takhta dan mempunyai bukti mengenainya (BH 11 Jun 1993).

  13. Mohamad Taib (Mat Tyson) kata Nizar derhaka. Apakah dia telah lupa yang dia bawa lari Ku Yah (puteri Sultan Selangor dan adinda Sultan Selangor sekarang) kemudian kahwin lari di Thailand? Masa tu dia masih jadi MB Selangor. Ini kah perangai seorang MB dan kemudian bercakap tentang soal derhaka? Cakap berdegar-degar, jubor penuh taik!!!

  15. Shahidan Kasim pulak boikot perlantikan Isa Sabu sebagai MB Perlis. Tidak derhaka kah dia kepada Raja Perlis?

 4. KekohSokmo said

  video berkaitan penderhakaan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: