Sahabat MANTAP

:: Memantapkan Minda Nasional ::

“RANCANGAN PEMBANGKANG HAPUS INSTITUSI RAJA”

Posted by Sahabat MANTAP di Isnin, 16 Mac 2009

Oleh :- Anggerik Desa

Sejak kebelakangan ini kita sering dikejutkan dengan isu pencabulan berterusan terhadap Institusi Raja, termasuk cubaan mengheret istana ke mahkamah sebagai rancangan besar pembangkang untuk melumpuhkan kuasa Raja-raja Melayu. Seperti yang dikatakan oleh Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim, tindakan pembangkang sejak kebelakangan ini mengambarkan mereka seolah-olah mahu melihat kuasa Raja-raja Melayu dihapuskan secara menyeluruh, berbanding apa yang berlaku menerusi pindaan Perlembagaan Persekutuan pada tahun 1993.

Sekarang semacam ada Grand Design untuk melumpuhkan kuasa Tradisi Raja, walaupun ketika ini masih ada kekangan yang mampu menyelamatkan kedudukan Raja-raja Melayu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Pembangkang pada masa kini terlalu mengikut cara politik tersendiri, seperti menghasut pihak tertentu supaya bersama mereka bagi memastikan Raja-raja Melayu yang mempunyai kuasa Tradisi tidak lagi berkesan, itu yang kita Nampak oleh pihak pembangkang yang terlalu mengikut kehendak hati masing-masing.

UMNO perlu berani mengambil langkah yang drastik bagi mengubah situasi membimbangkan itu, termasuklah mengembalikan imuniti hak Raja-raja Melayu, kita memerlukan kepemimpinan yang berkesan untuk menyelamatkan keadaan yang tidak menentu itu, bukan mudah untuk mengembalikan semula imuniti hak Raja-raja Melayu selepas pindaan Perlembagaan Persekutuan pada tahun 1993 kerana peristiwa itu melewati tempoh lebih kurang 15 tahun.

Apa yang kita perlukan sekarang ialah memastikan Kesatuan dalam UMNO disemua peringkat dan mengemblangkan semula kekuatan UMNO yang menjadi tunjang utama bagi orang melayu dan bangkit mempertahankan Institusi beraja. UMNO mempunyai lebih kurang dua juta ahli pengikutnya, dalam perjuangan untuk membina semula Parti yang diharapkan akan berlaku ketika kepemimpinan Datuk Seri Dr. Rais Yatim itu nanti.

Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, peringatan tegas terhadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra dan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail mengenai penyatuan melayu hendaklah dijadikan motivasi untuk UMNO bangkit semula dalam isu sebegini.

Kita tidak pernah ada pengalaman tiga Sultan naik ke depan dan bercakap mengenai soal penyatuan melayu, tetapi nampaknya ia berlaku juga sekarang.

Satu Respons kepada ““RANCANGAN PEMBANGKANG HAPUS INSTITUSI RAJA””

 1. shafifah said

  Majlis Maulid Di Pusat Pengajian Ba’alawi, Kemensah

  Majlis Maulid Di Pusat Pengajian Ba’alawi, Kemensah
  Assalamu’alaikum WarahmatuLlahi Wabarakatuh

  Tarikh: 21 Rabi’ul Awwal 1430H/ 18 Mac 2009 (Rabu)

  Lokasi: Pusat Pengajian Ba’alawi, No 9, Jalan UP2A, Prima Ukay, Kemensah. (belakang Zoo Negara)

  Tetamu Khas: Habib Kazim as-Seggaf (dari Tarim, Hadramaut), Habib ‘Ali Zainal ‘Abidin al-Hamid dan Tuan Guru Baba Abdul Aziz

  Aturcara:

  Sholat Maghrib berjemaah
  Bacaan Ratib al-Haddad
  Bacaan Maulid – Diyaul Lami’
  Ceramah oleh Habib Kazim
  Qasidah
  Ucapan oleh Tuan Guru Baba Abdul Aziz
  Ijazah Bacaan Dhiya ul Lame’ oleh Habib Kazim
  Tertib al-Fatihah oleh Habib ‘ali Zainal ‘Abidin al-Hamid
  Sholat Isya’
  Jamuan

  Muslimin dan Muslimat di jemput hadir. Dan sila panjangkan jemputan ini kepada kenalan tuan-tuan/puan-puan.

  http://pondokhabib.wordpress.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: