Sahabat MANTAP

:: Memantapkan Minda Nasional ::

KETUANAN MELAYU

Posted by Sahabat MANTAP di Khamis, 18 Disember 2008

OLEH: Budak Kecil Dari Bumi Kenyalang

Seringkali kita terdengar ataupun terbaca tentang kes kaum bukan melayu mempertikaikan ketuanan Melayu. Sedangkan ketuanan Melayu itu bukan bermakna bangsa lain di Malaysia ini adalah hamba abdi dan kuli tanpa gaji. Andaian seperti inilah yang menyebabkan terjadinya integrasi antara kaum. Tidak kira sama ada dari kaum bukan melayu dari pihak pembangkang sahaja, malah ada juga terdiri dari parti Barisan Nasional dan rakan-rakan UMNO pun turut mempertikaikannya. Ibarat kata pepatah” Ibarat menikam kawan dari belakang”. Itulah yang terjadi sekarang ini dalam politik.

Malang sekali, agaknya sudah menjadi satu kemestian bagi pemimpin bukan melayu, sama ada dari BN mahupun PR, untuk mencabar kesabaran kaum melayu. Malah mereka ingin menunjukkan dan membuktikan bahawa mereka adalah pemimpin yang sebenar bagi kaum tersebut.

Apa lagi kaum bukan melayu mahukan daripada orang Melayu? Tidak cukupkah selama ini mereka menguasai semua ekonomi sehinggakan meraka mampu membasmi kemiskinan kaum-kaum meraka daripada kemiskinan jika dibandingkan orang Melayu? Tidakkah kita sedar bangsa yang ramai masih hidup di paras kemiskinan dan mengalami diskriminasi dalam pekerjaan adalah orang Melayu? Siapa yang wajar membela bangsa Melayu jika bukan orang Melayu sendiri.

Namun, rasa kecewa melebihi rasa marah dan terkilan apabila soal ketuanan Melayu dilaungkan tanpa henti. Maka tidak perlulah orang bukan Melayu terus menerus mempersoalkan akan ketuanan melayu ini kerana ianya sudah pun termaktub dalam perlembagaan.

Satu Respons kepada “KETUANAN MELAYU”

  1. semutar merah said

    Yang mencabar Melayu ini memang biadab dan tidak mengenang budi. Yang lupa akan sejarahnya di bumi Malaysia. Patutnya sebelum keturunan mereka diberi kerakyatan, disyaratkan terlebih dahulu dipotong anunya, masuk Islam dan ditukar namanya kepada nama Melayu. Tentu dia akan kenang hingga ke anak, cucu dan cicit.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: