Sahabat MANTAP

:: Memantapkan Minda Nasional ::

Lagu Penyair Gunung

Posted by Sahabat MANTAP di Selasa, 24 Julai 2007

PENYAIR GUNUNG

AKULAH PENYAIR YANG TURUN DARI GUNUNG
BERATUS TAHUN TELAH KU DUDUK DI SITU
BERATUS – RATUS TAHUN

KINI KU TURUN KE LEMBAH
MELIHAT MANUSIA
KECIL MISKIN LAGI HINA
HIDUP MEREKA MELATA LATA

TANGAN MU KU GENGGAM KU JULANG KE UDARA
AKAN KU JERITKAN BAGAIKAN HALILINTAR
KEBEBASAN ABADI

AKAN KITA SUSUN PERBARISAN
MENJULANG KEJAYAAN
MILIK KITA
MILIK SEMUA
KITA HIDUP BAHAGIA

MILIK KITA
MILIK SEMUA
KITA HIDUP BAHAGIA

About these ads

7 Respons to “Lagu Penyair Gunung”

  1. suara suaka said

    eh..sejak bila plak lagu tu bertukar dari “menjulang keadilan” kpd “menjulang kejayaan”?

  2. Ye ker… lama gak tak dengar lagu nie. Mungkin juga dah lama tak naik gunung, tu lah yang sampai terlupa pada lirik lagu nie. Terlupa lirik takpe, asalkan jangan terlupa asas perjuangan kita.

  3. Bersama Bersatu said

    nak minus one lagu ni.sesiapa boleh tolong?

  4. ajak8407 said

    A kum,
    Bersama Bersatu boleh hubungi Saudara Abdul Hadi Md Yusuff, sekarang bertugas di RTM Angkasapuri sebagai Penerbit Bhg Hal Ehwal Semasa untuk buat minus one lagu Penyair Gunung ini.

  5. hamashizbollah said

    ASkum,lagu ini mengingatkan saya keadaan di gaza.Kekejaman rejim zionis atau israel telah berlanjutan sehingga ke hari ini.amaran gencatan senjata sudah dikeluarkan tetapi mereka tidak pernah peduli.Mereka ini sejahat seperti iblis laknatullah yg bertopengkan manusia.Sesungguhnya,mereka boleh terlepas di dunia tp akhirat mereka tidak akan terlepas daripada ALLAH Subnahu Wataala.Mereka akan diberikan azab yg sangat pedih.Wassalam.

  6. anzuaizu said

    bile nyanyi lagu ni tringat lak mase kursus bina semangat dulu.name tmpat tu aku lupe tapi kalu tak salah kat area sepang kot..(sori kalu salah,mse tu bebudak lagi..tak amek pot sangat area mane)kami nyanyi ramai2 meremang bulu roma…semangat tu memang bangkit beb..

  7. Aminah Binti Tahir said

    Lagu ini pernah kami nyanyi semasa Tahun 6/1987, dah lebih 23 ahun masih ingat lagi melodinya, bersemangat part korus tu….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: